Zoeken
  • Bald

The Last Dance

Bijgewerkt: 15 nov 2020

Wie kijkt nog meer The Last dance? Een Netflix documentaire over Michael Jordan! Nou ik zal je eerlijk zeggen, ik heb sterretjes in mijn ogen wanneer ik de docu aanzet.

Zo mooi om te zien, je voelt de energie uit de tv stralen als je hem ziet spelen. En wat is hij goed zeg! Ik vind het zo leuk om te zien en dat terwijl ik zelf niet eens een sportfanaat ben. Toch kon mijn brein het niet laten om zo nu en dan de gedachte voorbij te laten flitsen met de opmerking hoe zat het met de vrouwen in die tijd? Liep er misschien al een vrouw rond die net zo goed was en zo ja, waar is haar documentaire dan?
Aangepast basketballen

De gedachte bleef lang genoeg zitten om eens op onderzoek uit te gaan. Eerst maar iets meer over de herkomst van basketbal.

Basketbal is bedacht door ene dr. James Naismith als uitlaat klep voor jongens in de winter periode in 1891. Al één jaar later in 1892, kunnen vrouwen ook aan basketbal doen. Weleens waar een aangepaste versie geïntroduceerd door Seran Berendsen. Je moet je voorstellen dat in die tijd, nette vrouwen zich zo kleden dat alleen vingers, nek en hoofd bloot was. De rest was bedekt door kleding. Als de vrouwen basketbal speelden deden ze dit dus ook niet in sportshorts maar in lange jurken die tot de vloer kwamen. In de aangepaste versie stond o.a. dat het veld in drieën werd gedeeld en dat iedereen in z'n eigen vak moest blijven. Je mocht de bal niet afpakken, niet langer dan 3 seconden vasthouden of meer dan 3x dribbelen. Zo bleven vrouwen van goede komaf ook tijdens de wedstrijd netjes en raakten ze niet oververhit.


Nou is er veel te zeggen voor deze aangepaste regels maar het zorgde ervoor dat vrouwen in elk geval konden basketballen en ook niet lang nadat de dames begonnen te basketballen werden er ook wedstrijden gespeeld waarbij gebruik werd gemaakt van de "mannen regels". Ookal werd het afschaffen van de drie delen basketbal veld pas officieel in 1938.


Waar is de vrouw die andere meisjes inspireert?

Fast forward naar Michael Jorden en de NBA en we leren dat de WNBA opgericht werd in 1996. Toen was onze beste meneer Jordan dus al een poosje bezig.

Klein uitstapje: Sandra van Embricqs geboren in Paramaribo, Suriname maakt deel uit van de Los Angeles Sparks en is daarmee de eerste Nederlandse WNBA speelster (jaja represent!)


Maar mijn vraag was natuurlijk wie is nou net zo inspirerend geweest met het beoefenen van de basketbal sport als Michael Jordan. In mijn zoektocht naar filmpjes die hetzelfde uitstralen als de The Last Dance documentaire kom ik terecht bij Rebecca Lobe. Ze was onderdeel van de eerste WNBA team van 1996 en heeft samen met andere van dat team een hele generatie meisjes geïnspireerd.


Kijk en geniet van die heerlijke Amerikaanse stem die in retroperspectief de ontwikkeling van Rebecca Lobe verteld. En maak mij nu maar eens wijs dat je geen zin hebt om een basketbal op te pakken ;)13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

The Company

Schrijf je in om op de hoogte te worden gehouden!

© 2023 by ETHKL. Proudly created with Wix.com