Zoeken
  • Bald

Lesje parfum

Bijgewerkt: 15 nov 2020

Tot ongeveer de 19e eeuw werd parfum gemaakt met natuurlijke ingrediënten. In de 19e eeuw kwamen we erachter hoe we geuren konden nabootsen in laboratoria. Tegenwoordig zijn veel parfums een mix tussen natuurlijke en synthetische ingrediënten.


Synthetisch of natuurlijk

Synthetische parfum hebben een slechte naam op de markt. Gevoelsmatig neem je aan dat een natuurlijk parfum altijd beter is dan een synthetisch parfum. Het is niet eerlijk om de synthetische geurstoffen meteen van tafel te schuiven als slecht. De waarheid is dat beide samenstellingen hun voor- en nadelen hebben.


Synthetische geurstoffen zijn volgens sommige experts (ookwel neuzen) essentieel om een mooie balans te brengen in een geur. Daarnaast zijn het goede vervangers voor de natuurlijke varianten. Het gebruik van dierlijke geurnoten als ambergris en musk zijn bijvoorbeeld illegaal. Door deze geuren synthetisch na te maken kan je toch gebruik maken van de geur.


Het gebruik van synthetische geurstoffen gaat gepaard met een hoop regels. De International Fragrance Association (IFRA) houdt de stoffen die wel en niet gebruikt mogen worden goed in de gaten. Met IFRA 49 worden consumenten beschermt tegen de hoeveelheden parfum in je skincare producten. Deze standaarden zijn wereldwijd verplicht. Er zit dus strenge controle op het gebruik van synthetische geurstoffen.


Aan de andere kant heb je de natuurlijke ingrediënten om een parfum te maken. Voor natuurlijke ingrediënten geldt dat het belangrijk is hoe ze geoogst worden. Een meiroos bloeit alleen in mei en wordt in de ochtend geoogst en in de middag verwerkt. Dit omdat de meiroos een geur heeft die snel vervliegt. Je kunt je voorstellen dat er een enorme hoeveelheid oogst nodig is voor het maken van parfum. Jasmijn uit Grasse is daarin misschien wel het bekendst. Dit wordt namelijk gebruikt in het maken van Chanel N5. Een groot gedeelte van de oogst wordt gereserveerd om dit parfum te kunnen maken en aan de vraag van de consument te kunnen voldoen.


Eindstand

Voor beide is dus wat te zeggen. Beide stoffen kunnen wanneer er grote hoeveelheden gebruikt worden invloed hebben op het milieu. Natuurlijke ingrediënten, staat niet gelijk aan geen reactie op de huid net als synthetische stoffen niet gelijk staan aan allergie vrij. Uiteindelijk gaat het erom waar je jezelf goed bij voelt. Bij Bald zullen we altijd de balans in het oog houden. Als we gebruik maken van synthetische stoffen zullen we altijd voldoen aan de IFRA regels en als we natuurlijke producten gebruiken zullen we ervoor waken dat deze op de juiste manier geoogst worden.25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

The Company

Schrijf je in om op de hoogte te worden gehouden!

© 2023 by ETHKL. Proudly created with Wix.com